Jakie pokarmy redukują cellulit?

Nic dziwnego, że istnieją różne grupy żywności, które mają różny wpływ na cellulit. Należą do nich warzywa, owoce, fasola i grzyby. Niezależnie od rodzaju cellulitu, odpowiednia kombinacja tych grup pokarmowych może pomóc w wyeliminowaniu niechcianych wybrzuszeń skóry. Ale skąd możesz wiedzieć, które grupy żywności zmniejszą cellulit? Dowiedzmy Się! Poniżej wymienione są produkty, które mogą zmniejszyć cellulit:

Owoce

Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3 pomoże Ci pozbyć się cellulitu. Tłuszcze te zwiększają płynność i stabilność błony komórkowej, a także mogą pomóc w leczeniu stanów zapalnych niskiego stopnia. Spróbuj jeść dwie lub trzy porcje ryb tygodniowo. Dziki łosoś i tuńczyk są bogatszymi źródłami tłuszczu, więc najlepiej jest jeść je na parze, aby zachować ich zalety. Poza tym możesz również spróbować dodać do sałatek świeże zioła i przyprawy.

Właściwości przeciwzapalne owoców i warzyw pomagają zwalczać cellulit i poprawiają integralność skóry. Na przykład owoce cytrusowe są naładowane witaminą C i bioflawonoidami, które wspomagają przepływ krwi. A arbuzy są pełne likopenu, który zapobiega gromadzeniu się płytki nazębnej i poprawia przepływ krwi. Spróbuj jeść jeden lub więcej razy dziennie, aby szybko zobaczyć wyniki. Jeśli nie masz dość owoców cytrusowych, spróbuj zmieszać pół grejpfruta z migdałami w cynamonach lub zwykłym jogurtem greckim.

Warzywa

Jedzenie większej ilości owoców i warzyw to kolejny świetny sposób na redukcję cellulitu. Oprócz poprawy ogólnego stanu zdrowia, owoce i warzywa zawierają korzystne składniki odżywcze, które zapobiegają agresywnemu rozprzestrzenianiu się cellulitu. Ponadto owoce i warzywa o wysokiej zawartości antyoksydantów doskonale sprawdzają się w redukcji cellulitu, ponieważ poprawiają krążenie krwi w naczyniach włosowatych. Szczególnie bogate w przeciwutleniacze są jagody, jabłka i czerwone winogrona.

Dieta wysokobiałkowa to kolejny świetny sposób na redukcję cellulitu. Białka roślinne, takie jak fasola, groch i zboża, pomagają budować mięśnie i spalać tłuszcz. Pełne ziarna są również ważne dla krążenia krwi i zdrowia serca. Jedz dużo tych produktów, aby zredukować cellulit i uzyskać ciało, o jakim zawsze marzyłeś. Pamiętaj tylko, aby jeść dużo zdrowych tłuszczów i owoców. Włącz do swojej diety więcej zielonych warzyw, a wkrótce zobaczysz rezultaty.

Kiełki są doskonałym źródłem witaminy C i zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Te składniki odżywcze nie tylko wspomagają krążenie krwi, ale także wzmacniają układ limfatyczny i zwalczają stany zapalne. Zawierają również przeciwutleniacze, które polują na wolne rodniki uszkadzające kolagen i tkankę łączną. Produkty jagodowe mogą również nadać skórze jędrniejszy i mocniejszy wygląd. Brokuły zawierają sulforafan i indol-3-karbinol, dwa związki zwiększające metabolizm.

fasolki

Spożywanie większej ilości fasoli może zmniejszyć cellulit. Zdrowa dieta to jeden z najlepszych sposobów na redukcję cellulitu i utrzymanie ulubionego wyglądu. Najlepszym sposobem na zmniejszenie cellulitu jest wyeliminowanie pokarmów, które powodują stany zapalne i sprzyjają słabemu krążeniu. Jednym z najgorszych winowajców cellulitu jest cukier. Chociaż cukier znajduje się w różnych produktach spożywczych, najczęściej występuje w przetworzonej żywności, takiej jak pizza, wypieki i dania gotowe.

Innym sposobem na redukcję cellulitu jest stosowanie niskokalorycznej diety bogatej w błonnik. Pokarmy bogate w błonnik wspomagają zdrowie jelit, regulują hormony i oczyszczają okrężnicę. Pokarmy bogate w błonnik zawierają również przeciwutleniacze, które redukują wolne rodniki, które powodują starzenie się i cellulit. Fasola, groch i rośliny strączkowe zawierają te składniki odżywcze, a także są bogate w błonnik. Dodatkowo fasola i soczewica są doskonałym źródłem białka.

Grzyby

Jeśli masz trudności z pozbyciem się cellulitu, możesz spróbować grzybów. Te jadalne i lecznicze rośliny mogą pomóc w walce z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym z cellulitem. W rzeczywistości w naturze występuje ponad 1,5 miliona rodzajów grzybów. Chociaż wiele z nich jest jadalnych, niektóre mają bardzo silny wpływ na organizm ludzki, co czyni je słabszymi w branży opieki zdrowotnej. Kate Seiberlich, ekspert od grzybów medycznych, wyjaśnia, w jaki sposób grzyby mogą pomóc Ci wyeliminować cellulit.

Oprócz redukcji cellulitu, grzyby wspierają również zdrowie układu krążenia. Zawierają wysoki poziom potasu i błonnika, które pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Ponadto błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko cukrzycy i raka. Jedna porcja grzybów zawiera około 1 grama błonnika, co stanowi około połowy dziennego zapotrzebowania. Kolejną zaletą grzybów jest to, że zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Szparag

Szparagi mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga wyeliminować cellulit poprzez stymulację krążenia krwi, która wypłukuje toksyny przyczyniające się do powstawania cellulitu. Gwiazdy przysięgają, że jedzą szparagi przed wyjściem na czerwony dywan! Szparagi są bogate w witaminy C i E, które wspierają zdrowie i koloryt skóry. Pomaga również zrównoważyć poziom cukru we krwi. Ponadto zawiera polifenole, które zwalczają wolne rodniki i chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Oprócz walki z cellulitem szparagi wzmacniają również naczynia włosowate i żyły. Jest bogaty w potas i aminokwas asparaginę. Szparagi to świetne warzywo do spożywania przed dużymi okazjami, ponieważ zapobiega zatrzymywaniu wody i wzdęciom. Ponadto zawiera inulinę, związek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki temu jest doskonałym pokarmem dla osób z problemami z cellulitem.

papryka

Jedz więcej kolorowych owoców i warzyw, takich jak pomidory, pomarańcze i papryka, które są wypełnione witaminą C. Witamina C wspomaga zdrowy przepływ krwi, która odżywia komórki skóry i eliminuje toksyny, które powodują gromadzenie się cellulitu. Papryka i pomarańcze zawierają duże ilości witaminy C, a także bioflawonoidy, które wzmacniają ściany naczyń włosowatych i wspomagają przepływ krwi. Rokitnik zawiera mnóstwo witamin A, B i C, które zwalczają cellulit i przywracają zdrową skórę.

Czerwona papryka jest doskonałym źródłem pierwiastków śladowych i niezbędnych minerałów. Owoce zwykle dojrzewają po około pięciu do sześciu miesiącach od wysiewu. Papryka to owoc, który rośnie na wysokość od 16 do 20 cali. Jest zbierana latem i wymaga regularnego podlewania. Sfermentowana herbata z pokrzywy jest dobrym nawozem. Łatwo jest uprawiać paprykę. Pamiętaj, aby wybierać dojrzałe, ponieważ pomarszczona papryka jest mniej skuteczna w redukcji cellulitu.

Sok ze szparagów

Oprócz tego, że jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szparagi mają również kilka właściwości przeciwzapalnych. Sok ze szparagów redukuje cellulit, poprawiając krążenie. Zawiera również wysoki poziom kwasu foliowego, silnego przeciwutleniacza, który zmniejsza stres. Ponadto szparagi są niskokaloryczne, co sprzyja zdrowemu spalaniu tłuszczu. Codzienne spożywanie soku ze szparagów może pomóc w uniknięciu cellulitu i uzyskaniu szczuplejszej i jędrniejszej sylwetki.

Oprócz wielu właściwości przeciwzapalnych sok ze szparagów ma inne korzystne działanie. Poprawia krążenie, poprawiając przepływ krwi i redukując stres. Pomaga również złagodzić skutki przewlekłego stresu, który może prowadzić do nadmiernego odkładania się tłuszczu w organizmie. Ponadto szparagi zmniejszają również wzdęcia i retencję wody, co może przyczynić się do pojawienia się cellulitu. Ponadto warzywo jest bogate w niezbędne aminokwasy i ma pozytywny wpływ na zdrowie skóry.

Korzystne jest również picie dużej ilości wody. Cellulit jest spowodowany zatrzymaniem wody i gromadzeniem się toksyn. Aby temu przeciwdziałać, spożywaj pokarmy, które pomagają odbudować ekosystem organizmu. Sok ze szparagów jest bogaty w błonnik i jest naturalnym środkiem moczopędnym. Ponadto sok ze szparagów zawiera dobre kwasy i witaminy, które pomagają organizmowi w eliminacji odpadów i toksyn. Spożywając sok ze szparagów można skutecznie zwalczyć cellulit i odzyskać szczupłą, jędrną sylwetkę.

Rosół z kości

Dodanie bulionu kostnego do diety może pomóc schudnąć i poprawić wygląd. Bulion z kości zawiera aminokwasy, które wspomagają trawienie i poprawiają elastyczność skóry. Zawiera glicynę, która pomaga organizmowi wytwarzać przeciwstarzeniowy przeciwutleniacz, glutation. Dodatkowo glicyna pomaga przywrócić i odbudować tkankę wyścielającą przewód pokarmowy. Glicyna wraz z proliną poprawia również sen i mieszki włosowe. Aminokwasy glicyna i prolina pomagają organizmowi kontrolować produkcję ludzkiego hormonu wzrostu (HGH), hormonu kontrolującego tłuszcz i masę mięśniową.

Spożywanie bulionu kostnego może również pomóc zmniejszyć kurze łapki, stan charakteryzujący się dołeczkami na skórze. Kolagen zawarty w bulionie kostnym pomaga w naprawie elastyczności tkanki łącznej, co powoduje powstawanie wgłębień i nierówności skóry. Jest również pełen aminokwasów przeciwzapalnych i minerałów śladowych, które promują zdrowie jelit. A jeśli chodzi o Twoją skórę, kolagen pomaga napiąć skórę i nadać jej młodzieńczy wygląd.

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *